torsdag 16 februari 2012

Ljusets spektrum


Syfte:
I denna laboration skulle vi se ett spektrum i alla regnbågens färger, men också se hur det blev med blått och rött ljus.

Material:
Optisk bänk
Lampa
Elkub
Lins (+10)
Spalthållare
Lodrät spalt
Prismabord
Prisma
Rött och blått färgfilter
Muffar
Vitt papper, vägg eller annan plan yta där man kan se ljuset.

Utförande:
Vi riggade upp lampan, linsen, spalten och prismabordet på rätt avstånd. Sedan la vi den trekantiga prismat på bordet så att en av hörnen gick precis i ljusstrålen. Under laborationen vred vi på bordet så att ljusstrålen träffade olika delar av prismat. När vi färgade ljuset med hjälp av färgfilter framstod olika färger. I slutet satte vi till ett blått färgfilter och sedan ett rött, för att se hur ljuset och färgerna blev då.

Resultat: När ljusstrålen träffade hörnet bröts ljuset och bildade en färgbild på väggen (bild 1 och 4).  Vi såg alla regnbågens färger. När vi sedan vred på bordet flyttades spektrumet. Med rött färgfilter såg vi bara de färger med längst våglängder, rött, orange och gult och med blått färgfilter såg vi bara grönt, blått, indigo och violett, färgerna med kortast våglängd (bild 2 och 3).

Slutsats: Olika ljus bryts olika mycket. De ljus som innehåller mest ljus bryts mest. Violett ljus bryts därför mest och rött ljus mist. Ljuset bryts först när det går igenom glaset eftersom det är ett mer optiskt tätt material. Vitt ljus är en blandning av alla färger. Färgerna beror på vilka våglängder ljuset har, violett har kortast och rött längst. När vi satte dit ett rött färgfilter släppte den bara igenom rött ljus och likadant när vi satte dit ett blått filter. När man kan se färgerna på det här sättet kallas det spektrum och färgerna är: rött, orange, gult, grönt, blått, indigo, violett!





 1. Vitt ljus







2. Rött lus med rött filter



 3. Blått ljus med blått filter






4. Vitt ljus: såhär bryts ljuset
Detta är ett spectro-band och vi har tittat med ett spectroskope mot naturligt ljus. Här syns alla sju färger.



Detta är linje-spektrum och vi har tittat mot en lampa. Här syns alla sju färger.





De första bilderna är tagna av Rebecka, som också var min jobb- kamrat.

De två sista bilderna är tagna av Nanjot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar